Hoe werkt een momentsleutel

In de vorige blog over momentsleutels hebben we uitgelegd wat een momentsleutel is en waarvoor het dient. In deze blog gaan we daar verder op in door uit te leggen hoe een momentsleutel nou precies werkt en hoe je hem moet gebruiken. Handmatig instelbare momentsleutels zijn de meest voorkomende sleutels. Het instellen van deze sleutels gebeurt in de meeste gevallen door aan het handvat, het uiteinde van de sleutel, te draaien. Sommige momentsleutels zijn voorzien van een beveiliging.

De beveiliging zorgt ervoor dat de sleutel niet van moment . Wil je een momentsleutel kopen? Een momentsleutel wordt gebruikt om moeren en bouten aan een bepaald koppel vast te zetten. Hij is verkrijgbaar in twee uitvoeringen: de afleesbare torsiearmmomentsleutel, en de instelbare klikmomentsleutel. Naast mechanische sleutels zijn er ook digitaal afleesbare uitvoeringen en sleutels die zowel afleesbaar als . In dit artikel ga ik uitleggen hoe een momentsleutel nu daadwerkelijk werkt.

Belangrijk om te weten is dat er eigenlijk populaire soorten momentsleutels zijn. Ik wil de ketting van mijn motor spannen. Nu heb ik een momentsleutel , maar ik heb geen idee wat die cijfers op de sleutel betekenen. Wat is een momentsleutel ? Je stelt in hoe hard je bouten en moeren mag vast draaien en je krijgt een signaal als dat bepaalde draaipunt bereikt is. Wel apart dat je een momentsleutel koopt van een paar honder euro 😛 maar niet weet hoe ie werkt.

Die knop is gewoon fine tuning. Het belangrijkste van een momentsleutel is het ingestelde moment. Hoe werkt een momentsleutel ? Voor dat we verder gaan met . Voordat ik de momentsleutel los laat op mijn nieuwe carbon frame heb ik hem eerst getest op mijn stadsfiets. Wanneer deze niet goed is.

Resultaat: schroeven dolgedraaid terwijl de momentsleutel ingesteld was op 3nm en 4nm (wat volgens mij relatief lichte aanhaalmomenten zijn). Hiervoor gebruiken we een momentsleutel , zodat iedereen de bout of moer even vast draait. Hoe vast we de bouten en moeren moeten vastdraaien wordt door de ontwerpers voor ons bepaald. Koop of Verkoop momentsleutel op Marktplaats.

De sleutel bestaat uit een normale aansluiting en een torsie-arm die op een schaal bij het handvat het aandraaimoment aangeeft of, bij de duurdere uitvoeringen, een ingebouwde. Ik heb een momentsleutel van het merk Mannesman en heeft een bereik van NM tot 2NM. Als iemand een goeie momentsleutel en (web)winkel weet, dan hoor ik het graag.

De winkels in Westland mag ook, dan kan ik zelf kijken. Om eerlijk te zijn, heb ik geen idee hoe de momentsleutel werkt ? Vaak zie je de krachtinstelbaar bij de handgreep?